RECENSIES

De Jantjes

Buurtschap speelt Jantjes met lef en talent
7-9-2014 - 21:20 uur

Artikel uit De Gelderlander van 20 september 1996
't Buurtschap speelt Jantjes met lef en talent
Door JOS VAN DILLEN

Toneelvereniging 't Buurtschap heeft lef en talent. Ze durft het niet alleen om aan bekende, veeleisende stukken op het repertoire te nemen, ze kan het ook. Vorig jaar voerden de Sindenaren met veel succes “Het dagboek van Anne Frank” op.
Dit keer had zij gekozen voor de vrolijker, maar zeker niet minder veeleisende klassieker “De Jantjes”.
Het verhaal van dit matrozenstuk, dat iedereen wel eens op de planken of op de televisie gezien heeft, kan in enkele woorden worden samengevat: drie zeelui in een uitzichtloze positie verlaten hun geliefde Amsterdam om in Nederlands-Indië te gaan dienen.
Daar is de situatie voor hen al niet beter, maar als ze naar zes jaar weer in de Jordaan terugkeren, wacht hen toch een zeker happy end.
Voor de ruim tweehonderd toeschouwers in het Buurtschapshuis brachten eenentwintig acteurs de door Herman Bouber geschreven verwikkelingen op het toneel.
Dat deden ze zeer overtuigend, maar daarmee waren ze er niet. Op het kleine podium moest ook nog door vrijwel het hele ensemble gedanst worden. Het moet heel wat hoofdbrekens gekost hebben om dit zo wonderwel te laten slagen. Daarnaast kent deze klassieker de evergreens als “Wordt nooit verliefd” en “Als je huilt ben je een stakker”, die met veel verve gezongen werden.
Een compliment in deze moet gaan naar Richard Klompenhouwer die als de koloniaal de Blauwe met een brok in zijn keel bezong wat hij in Holland achterliet.
Ook als acteur sprong Klompenhouwer er uit: Hij liet de Blauwe in tweeënhalf uur zeer geloofwaardig veranderen van een vrolijke Frans in een wrak dat wegteert in de tropen.
Ook de beide decorontwerpers Henk Tolkamp en Ciska Wynia verdienen een compliment omdat ze vier schitterende decors ontwierpen, zoals een bewegende boot aan de kade toen de matrozen afscheid namen. Maar juist deze decors maakten het de spelers ook erg moeilijk. Het changeren kostte zoveel tijd dat sommigen als ze na twintig minuten weer op moesten, alleen door te schmieren weer in hun rol konden komen.
Wanneer ook dit vlekje wordt weggewerkt, zullen de leden van 't Buurtschap bij hun volgende voorstellingen op 10 en 18 oktober helemaal als professionals overkomen!

Lach en traan bij Sinderense Jantjes
7-9-2014 - 13:54 uur

Artikel uit Gelders Dagblad van 11 oktober 1996
Lach en traan bij Sinderense Jantjes
Door PETER AANSORGH

SINDEREN- Hoe kun je bitterheid beter relativeren dan het te verpakken in een grap. Tragiek bestaat al langer dan het woord zelf. En wat is er nou lekkerder dan gniffelen om andermans ellende. Drama in een mop, drama in een lied of drama in een volkstoneelstuk. En dat heet dan een verhaal met een lach en een traan. Van dergelijke tekstboekjes zijn er dertien in een dozijn. Maar de enige échte (en een van de allermooiste) is het matrozen/kolonialenstuk De Jantjes van Herman Bouber, Margie Morris en Louis Davids uit de jaren twintig.

Amateurtoneelvereniging 't Buurtschap uit Sinderen bracht het sappige, kleurrijke Jordaanverhaal in het voorjaar al vier keer met denderend succes op de planken. Maar daarmee was de kous niet af. Het publiek schreeuwde massaal om een herhaling. En kreeg die gelukkig. Gisteravond werd De Jantjes onder regie van Bernard Prange voor de vijfde maal opgevoerd, en wéér zat het Buurtschapshuis bomvol. Zang, dans en (in gein verpakt) leed. Veel humor dus. En échte mannen natuurlij, en wulpse vrouwen, en roddel ('…….. dat is toch wat he? Met die miskraam van…..').
Doorgaans halen amateur-gezelschappen met een tekstboek als dat van De Jantjes een probleem in huis. Het stuk is groot en zeer bewerkelijk. Spelers moeten kunnen zingen en zangers moeten kunnen acteren. Het decor moet tot in detail worden aangepast aan de twintiger jaren, en de Jordaanse tongval moet worden aangeleerd. Maar 't Buurtschap zou het 't Buurtschap niet zijn als ze een dergelijke klus niet aandurfden. En bewees de Sinderense toneelclub in het verleden ('Anne Frank') al niet voldoende lef en talent in huis te hebben?
Het café van Tante Piet bijvoorbeeld straalde zoveel warme nostalgische aantrekkelijkheid dat je er zo een 'hassebassie' in zou willen drinken. En misschien wel twéé. Of meer. Want via De Jantjes suggereert het verhaal dat sores en misère ook toen al werden weggespoeld met alcohol. Armoede, bitterheid, verdriet, dergelijke dingen maken voor velen de fles tot grootste 'vriend'.
En dan de liefdes. Of beter gezegd de verloren liefdes. En nog erger: de onbereikbare liefdes. 'Geniet van de mannen. Geniet van de drank. Maar word nooit verliefd want dan ben je verloren', zegt de tekst in een scène uit het verhaal.
En de zaal genoot om de in vrolijke franje verpakte (herkenbare) levenskwellingen. Maar uiteraard was het, zij het zijdelings, ook genieten van het schitterende toneelbeeld. De Jantjes in vijf bedrijven en na ieder bedrijf een ander decor. 't Buurtschap bezorgde haar fans met de reprise van de beroemde klassieker een onvergetelijke avond. 'Jij bent niet mooi, je bent geen knappe vrouw. Je nagels zijn voortdurend in de rouw. Toch zou ik jou nooit willen ruilen, omdat ik zoveel van je hou-hou-ou….'
Vanavond is het stuk in het Sinderense Buurtschapshuis nog een keer te zien, en vrijdag 18 oktober wordt het gespeeld in het Aaltsense activiteitencentrum De Pol.

Triomf voor De Jantjes in De Pol
7-9-2014 - 13:53 uur

Artikel uit De Gelderlander van 19 oktober 1996
Triomf voor De Jantjes in De Pol
Door JOHAN ARDESCH

Zelden zal de Culturele Kring Aalten de grote zaal van De Pol zo bomvol gezien hebben als gisteravond. De Sinderense toneelvereniging heeft in het recente verleden zeer hoge ogen gegooid bij het Aaltense publiek. Dat was bijvoorbeeld het geval met “Het dagboek van Anne Frank”. De verwachtingen van het bekende Amsterdamse volksstuk De Jantjes waren daardoor weer in hoge mate gewekt. Het liep allerminst op een teleurstelling uit, want 't Buurtschap had er ontzettend veel werk van gemaakt.

Het kon niet anders of het stuk wekte herinneringen aan voorstellingen door het Amsterdams Volkstoneel, waaraan bekende namen verbonden waren als die van Herman Bouber en Louis en Heintje Davids, van Fien de la Mar en Beppie Nooy, maar ook van Johnny Jordaan, Carry Tefsen en zelfs van Ramses Shaffy. En nu vierden ze gisteravond dus in de Achterhoek grote triomfen. Zoals bekend speelt De Jantjes in ongeveer 1920 in de Amsterdamse Jordaan. De oorlog is afgelopen, soldaat en matroos mochten weer naar huis. Dus ook de Jantjes. Echter, de koloniën hadden krijgsmacht nodig en daar waren dezelfde Jantjes al gauw weer voor bestemd. In deze sfeer van liefde en tranen, van sentiment en gekijf, van armoede en dronkenschap, maar ook van onvervalste Jordanese saamhorigheid ontwikkelde zich het spel. Sinderen had er werk van gemaakt. Fraaie decors bepaalden de sfeer meteen al. Sinderen had geen aanloop of warming-up nodig, de toneelvereniging stak meteen van wal in een echte Jordaanse ambiance: een café-interieur met veel donkerbruin als op oude foto's, waarmee de oude tijd van tussen de beide wereld-oorlogen gemakkelijk in het geheugen werd teruggeroepen.

Wat er ontbrak, dat was het typische Jordanese taaltje. Het ging als met de Amsterdammer, die Achterhoeks plat wilde praten, maar de fijne kneepjes ervan maar niet te pakken kon krijgen.
Zo leverden de mensen uit Sinderen niet meer dan een slap aftreksel van dat echte Amsterdams, dat Carry Tefsen zo voortreffelijk deed horen als Mien Dobbelsteen in 'Zeg es AAA”.
Wel waren er de kostelijke liedjes als “Word nooit verliefd”, “Draaie, anders dan ga je”, “De westertoren” of “In de Jordaan”.
Ook waren er de bekende types als Blonde Greet, Na Druppel, tante Piet en ome Gerrit. Dat was meer dan genoeg om een glimlach om dat ouderwetse kostelijke stukje Amsterdams leven te voorschijn te toveren.


Recensies > De Jantjes > Recensies

NIEUWS

14-10-2022
Sil de Strandjutter
Volgend voorjaar gaan we een hele bijzondere voorstelling op de planken brengen: 'Sil de Strandjutter'. Het kwam in boekvorm uit in 1940, terwijl Nederland al in oorlog was. Later, in 1976 kwam er een televisieserie op de buis. In 1988 hebben we als toneelclub de toneelversie gespeeld en we gaan dat in 2023 dus nogmaals doen! We hebben namelijk wat te vieren: Volgend jaar bestaan we al weer 40 jaar!

25-9-2022
Voorstelling Aalten
De volgende voorstelling van 'De tuinkabouter' is op zaterdag 1 oktober in Streektheater Aalten. Kaarten kunt u reserveren via www.streektheateraalten.nl

2-9-2022
Extra voorstelling van 'De tuinkabouter'

'De tuinkabouter' komt terug op donderdag 22 september, in het Buurtschapshuis Sinderen! Kaarten zijn vanaf nu te reserveren!

29-7-2022
Eindelijk weer een voorstelling!

Eindelijk kunnen we weer optreden! Na de zomer van 2019 is dat er helaas niet meer van gekomen. Lees via 'producties' meer over onze nieuwe voorstelling!

14-5-2022
't Kinderspöl speelt nieuwe voorstelling!

Kinderspöl Sinderen speelt 5+5=14!

Stel je voor, je zit op de basisschool en hebt heel veel moeite met rekenen. Dan is het niet fijn dat de meester of juf jou een vraag stelt waarbij de hele klas kan meeluisteren. Fleur overkomt dat, geeft een fout antwoord en voelt zich heel dom nadat haar klasgenootjes haar hebben uitgelachen. Verdrietig en boos gaat ze naar huis. Hoe kan ze ooit goed rekenen? Gelukkig voor Fleur komt er hulp vanuit onverwachte hoek. 

Op zaterdag 18 juni spelen de kinderen deze voorstelling ‘s middags om 15.00 uur en ‘s avonds om 20.00 uur in het Buurtschapshuis Sinderen.

20-9-2021
Nieuwe data 'Februari'

'Februari', onze nieuwe voorstelling heeft u nog niet kunnen zien. Corona gooide roet in het eten. Nieuwe data volgen zsm! Waarschijnlijk ergens in februari/maart 2022.
 

20-9-2021
Opslagruimte gezocht

Beste mensen, we zoeken opslagruimte: Een schuur van +- 10x15 voor opslag van grote decorstukken.
Het liefst in een straal van een paar kilometer rondom Sinderen. Waar mogelijk voor het einde van het jaar...
Kosten in overleg.
 

11-8-2021
Geen nieuws is goed nieuws?..

'Geen nieuws is goeds nieuws' zegt men wel eens. Maar of dat ook in dit geval geldt..? We leven allemaal in een onzekere tijd, waarin niets vanzelfsprekend is. Wij als toneelgezelschap hebben elkaar de laatste 1,5 jaar twee keer gezien. Plannen maken is moeilijk, want alles blijft onzeker. Toch denken we uiteraard na over wat wél mogelijk is. Als er nieuws te melden is hoort u dat uiteraard van ons. Wilt u zeker weten dat u niets mist, schrijft u zich dan in voor onze nieuwsbrief (elders op deze website). Tevens zijn wij ook te volgen op Facebook en Instagram. We verheugen ons erop u weer te mogen ontvangen en met z'n allen de sterren van de hemel te spelen!

30-10-2020
In memoriam Bernard Prange

Bernard Prange is niet meer [onder ons].

An de vraog um een stuksken te schrieven met herinneringen an Bernhard wille wi’j graag voldoen.

Toen de toneelvereniging in 1983 was opericht . mosse wi’j natuurlijk een regisseur hebben, want wi’j wazzen op acteergebied nog zo gruun as gres. Via, via kwamme wi’j d’r achter dat Henk Wevers van de Haort interesse had. Toen wi’j daor op bezuuk kwammen um et een en ander af te praoten zeie datte d’r toch maor van af zag. Maor hie had een vervanger, Bernard Prange heiten hie. Effen later kwam Bernard as een kwieken jongen kaerl d’r an en stellen zich veur. Dit vuulen meteen goed en wi’j wazzen gerustgesteld.

Hie ging met ons an de slag en kon ons vanzelf natuurlijk heel völle tips an de hand doen. Ok nao zo’n lange tied blieft t’r nog heel wat van zien uutspraken hangen.

In et begin hadde wi’j nog niks gin geluudsversterking, dus Bernard hameren met regelmaot d’r op, Jonges, duudelijker en harder praoten, want achter in de zaal mot ze et ok nog können heuren.

Met een uutvoering mosse wi’j ons altied met één zin veurstellen, want zei Bernard, dan wet de luu wie a’j bunt en waor at ze met te maken hebt.

At d’r een vri’jscene espöld mos worden, wazzen sommigen van de spöllers nog welles een betjen preuts en stokken ze beiden de konte een ende achteruut. Daor leveren Bernard dan et volgende commentaar op:

“Dichter bi’j mekare, i’j könt d’r jao waarachtig wel met paerd en kaore tussen deur”.

At de vrouwluu in ’t stuk zich nog al wat mosten verbeelden , reageren hie vake met: “Jao, staek de borsten maor veuruut, laot maor ‘s zien wa’j hebt”.

De tekst zat t’r natuurlijk altied later in as wat Bernard heel graag wol. Zien uutspraak was dan altied veurat e nao huus ging:” I’jluu wet wat ow te doen steet , LEREN, LEREN, LEREN.”

Ok is ons nog goed bi’j ebleven de uutvoering in Varsseveld veur et volksfeest. Bloedheite was et die dagen. Bernard stellen veur um nao afloop van et stuk met um nao huus te gaon en nog effen in et zwembad te springen um af te kuulen. Dat hew natuurlijk edaon en van de hette hadde wi’j toen totaal gin last meer. Et was wel heel gezellig.

Een stuk met inhold kon um altied meer boeien as een flauwekul stuk. Et meest indrukwekkende stuk wat wi’j ooit espöld is toch wel et “Dagboek van Anne Frank”. Daor hef Bernhard ok al zien ziel en zaligheid in e stopt. Met dergelijke stukken was hie altied bijzunder aktief as regisseur.

Mooi was ok zien betrokkenheid bi’j de openluchtspöllen. Zelfs hielp hie vaak met de opbouw van et decor. De eerste kere met et stuk “Bi’j ons an de grenze” hadde wi’j nog gin tribune met stuule maor alleen maor banken. Et gevolg was natuurlijk dat d’r steets plaats tekort was, want de mensen wilt altied ruum zitten. Bernard ging dan veur de tribune staon en manen de mensen dat ze inschoeven mosten. Jao, gaot maor is lekker dicht bi’j de buurvrouw zitten, nemt eur desnoods op et knie, dat hei jao altied al zo graag ewild en now hei de kans.

Nao et oefenen mieke ok altied de derde helft met , zoat ze dat bi’j et voetballen zekt. Hie bleef altied gezellig naopraoten en nam zich dan altied één borreltjen. Atte den op had zei hie vake, zo now gao ik waer nao Jannaoken hen.

Et vuulen veur ons net of et familie was en hie vuulen zich ok erg betrokken bi’j onze toneelvereniging.

Maor nao 25 jaor as regisseur bi’j onze club menen hie toch dat et mooi ewest was. Et geheur wier d’r niet baeter op en ok menen e dat hie ons niet zovölle meer kon leren.

Hie vond et wel heel mooi dat hie samen met Jannie altied op de heugte bleef van et wel en wee van ’t Buurtschap .Ze kwammen, tenminste at zien gezondheid et toeliet, altied op onze uutvoeringen.

Wi’j bunt bli’j dat wi’j samen 25 mooie jaoren hebt ehad.

Wi’j wenst Jannie, de kinderen en kleinkinderen völle kracht en sterkte toe, now ze zonder man, vader en opa wieter mot.

Namens Toneelgezelschap t’Buurtschap ,

Diny en Joop Lammers.

19-4-2020
Uitlenen dvd's...

Soms wordt ons gevraagd of wij ook dvd's hebben van onze voorstellingen. Zeker hebben wij die! Echter zijn die in principe alleen voor intern gebruik.. Maar.. In deze bijzondere en bizarre tijd willen wij graag wat betekenen voor ons publiek!Bij interesse willen wij graag een aantal van onze voorstellingen op dvd aan u uitlenen (op een veilige manier uiteraard).

De volgende voorstellingen kunt evt. uitgeleend worden:
 -Het dagboek van Anne Frank (WO II)
 -Spel met een droom (drama)
 -Kees de konijnenkoopman (musical)
 -De zomer van '45 (WO II)
 -De muizenval (thriller)
 -De lokroep van het leven (WO II)
 -Openluchtspel 'Bi'j ons an de grenze'
 -Openluchtspel 'Hemmink Rikie'
 -Openluchtspel 'Huuskers Adriaan'
 -Openluchtspel 'De nieuwe schooljuffrouw'
 -Openluchtspel 'Het beloofde land'
 -Openluchtspel 'Rimpelingen' (WO II)

Het zijn opnames die gemaakt zijn door de videoclub uit Dinxperlo, dus van goede kwaliteit.

U kunt appen naar 0610152020 of een mailtje naar uklompenhouwer@hotmail.com

1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9