RECENSIES

Kees de konijnenkoopman (part 2)

Elke voorstelling is een première
7-9-2014 - 13:56 uur

Artikel uit de Gelderlander 14 april 2010
Sinderenaar grimeert bij lokaal toneelgezelschap en in de grote musicalbusiness
'Elke voorstelling is een première'
Door Wendy Muis

Zijn beroep? Grimeur. Hobby? Hetzelfde. Richard Klompenhouwer werkt in de internationale musicalwereld en is vrijwilliger bij 't Buurtschap in Sinderen.

Doetinchem „Wat een grimeur precies doet? Op professioneel gebied draait het alleen om haar en make-up. Bij het 't Buurtschap ben ik echt een manusje van alles. Ik verzorg, naast de grime, de kleding en doe soms iets met het decor. Maar niet te vaak hoor, ik hou me op technisch gebied een beetje van de domme”, vertelt Klompenhouwer.
Een groot verschil tussen de twee. „Ik vind dat beide werkplekken hun voordelen hebben. Wat me enorm aanspreekt bij Joop van den Ende Theaterproducties is de kwaliteit van de materialen en producten waarmee ik werk. En niet te vergeten: ik verdien er mijn geld mee. Het is hobbywerk voor mij.”
Toch is 't Buurtschap voor Klompenhouwer de ideale plek om zich te ontwikkelen. „Ik mag, samen met anderen, zo veel doen. Als een toneelstuk zich in de jaren twintig afspeelt, is het aan ons om helemaal uit te zoeken hoe de haardracht en kledingstijl toen was. In mijn werk is dat allemaal al uitgezocht en moet ik het alleen maar uitvoeren.”
Hij noemt zichzelf een 'echt theatermens', naast grimeur is hij zelf toneelspeler, verzorgt hij de regie bij toneelvereniging Kom es Kieken in Varsselder-Veldhunten en is hij elke week bezig met Jeugdtheater 't Kinderspöl, de jeugdafdeling van 't Buurtschap.
Is zijn houding anders dan bij de grote spelers? Klompenhouwer, nadenkend: „Nou, ik hoop het niet. Ik praat net zo tegen Pia Douwes als tegen een lid van mijn toneelvereniging.”
De musicalsterren zullen wel een andere houding hebben. „De grootste namen zijn het meest aangenaam. Daarnaast heb je de  wannabe's, die kunnen wel wat eigenaardige trekjes hebben. Het komt ook voor dat beginnende sterren een attitude hebben. Ze trekken vaak wel weer bij.”
Terug naar de grimeur zelf, want je komt niet zomaar in de musicalbusiness te werken. Toch?
„Ik hoor vaak: wow, je werkt met de grote sterren. Het zijn ook maar mensen.”
In 1983 begint de jonge Klompenhouwer, pas 14 jaar, met toneel spelen. „Een kapper uit Duitsland verzorgde de kapsels bij een voorstelling. Hij raadde me aan om bij hem in opleiding te gaan.
„Ik dacht toen nog, ik ga via de achteringang het toneel op. Ik ben er eigenlijk altijd achter gebleven.”
Na zijn kappersopleiding gaat hij naar Hilversum, voor een grimeeropleiding. Uiteindelijk is hij, vijftien jaar geleden, via een kennis bij Joop van den Ende gekomen.
Welk profijt heeft 't Buurtschap dat hij bij de musicalgigant werkt?
„Ik ben voor hen geen opstapje naar de grote musicals, zo zet ik mezelf ook niet neer. Ze kunnen via mij hoogstens soms een kaartje voor een musical krijgen.”
Dat is een mazzeltje, want de kaartjes zijn tegenwoordig erg duur. „Van den Ende zei ooit een keer over het publiek van een voorstelling: 'je bent verantwoordelijk voor de avond van hun leven, beschouw elke voorstelling als een première'. Die gedachte houd ik altijd vast, ook bij de lokale toneelvereniging.”
Is hij een perfectionist? „Nou, als je dat zo wilt noemen. Maar als een stuk zich afspeelt in de jaren twintig, dan vind ik dat je er alles aan moet doen binnen de gegeven mogelijkheden om de kleding en haardracht echt overeen te laten komen met die tijd. Dan zullen er mensen zijn die denken: wie ziet dat nou? Ik dus.”

Nieuwsgierig geworden? 't Buurtschap speelt a.s. vrijdag (voor de laatste keer) het volkstoneelstuk “KEES DE KONIJNENKOOPMAN”  in De Pol in Aalten, of kijk op www.tbuurtschap.nl

Konijnenkoopman komt opnieuw langs in Sinderen
7-9-2014 - 13:56 uur

Artikel uit Gelderlander 13-3-2010
De voorbereiding
Konijnenkoopman komt opnieuw langs in Sinderen
Door ROEL OOSTERINK

Toneelvereniging 't Buurtschap uit Sinderen speelt vrijdag 19 & 20 maart en 9 & 16 april de voorstelling "Kees de konijnenkoopman" van Ruud van Ling.
Aanvang: 20:00 uur. Een vooruitblik met Joop en Diny Lammers uit Breedenbroek: Joop speelt cafébaas Bertus, Diny is souffleuse.

Jullie hebben deze voorstelling toch al eerder gespeeld?
Diny Lammers: "Ja, dat klopt. We hebben het in 2006 5 keer gespeeld. We zouden het zes of zeven keer opvoeren, maar dat kon toen niet omdat een van de hoofdrolspelers, Udo Klompenhouwer, last van zijn keel kreeg en griep kreeg. Toen hebben we de serie moeten afbreken."

Willen jullie die serie nu afmaken?
Diny Lammers: "Uit mailtjes en reacties bleek dat niet iedereen het stuk had gezien. Toen hebben we gezegd als er dan mensen zijn die het graagw illen zien of nog een keer willen zien, spelen we het nog een keer. We hebben zelf ook het gevoel dat we nog niet uitgespeeld zijn. 'Kees' is een schitterend stuk, het is van alles wat: een lach en een traan.

Klopt het dat er ook in wordt gezongen?
Diny Lammers: "Ja, er zit samenzang in maar ook vijf of zes solo's. Een musical mag je het misschien niet noemen. Het is volkstoneel met zang en dans. Het is trouwens niet het eerste stuk waarin we spelen en zingen. Dat was ook bij "De Jantjes" het val."

Hoe zit het met de publieke belangstelling?
Diny Lammers: "Daarover hebben we geen klagen. Het Buurtschapshuis zit met ruim tweehonderd man meestal vol. En bij het openluchtspel in 2009 hadden we zes keer zeshonderd toeschouwers."

Joop, jij klinkt nu behoorlijk hees. Gaat het volgende week wel door?
Joop Lammers: "Daar ga ik wel van uit. Ik heb nu wat last van keelpijn, maar ik drink al veel thee met honing. De heesheid zal met een paar dagen wel over zijn."


Recensies > Kees de konijnenkoopman (part 2) > Recensies

NIEUWS

19-4-2020
Uitlenen dvd's...

Soms wordt ons gevraagd of wij ook dvd's hebben van onze voorstellingen. Zeker hebben wij die! Echter zijn die in principe alleen voor intern gebruik.. Maar.. In deze bijzondere en bizarre tijd willen wij graag wat betekenen voor ons publiek!Bij interesse willen wij graag een aantal van onze voorstellingen op dvd aan u uitlenen (op een veilige manier uiteraard).

De volgende voorstellingen kunt evt. uitgeleend worden:
 -Het dagboek van Anne Frank (WO II)
 -Spel met een droom (drama)
 -Kees de konijnenkoopman (musical)
 -De zomer van '45 (WO II)
 -De muizenval (thriller)
 -De lokroep van het leven (WO II)
 -Openluchtspel 'Bi'j ons an de grenze'
 -Openluchtspel 'Hemmink Rikie'
 -Openluchtspel 'Huuskers Adriaan'
 -Openluchtspel 'De nieuwe schooljuffrouw'
 -Openluchtspel 'Het beloofde land'
 -Openluchtspel 'Rimpelingen' (WO II)

Het zijn opnames die gemaakt zijn door de videoclub uit Dinxperlo, dus van goede kwaliteit.

U kunt appen naar 0610152020 of een mailtje naar uklompenhouwer@hotmail.com

12-3-2020
Februari verplaatst naar 2021!
De geannuleerde voorstellingen van 'FEBRUARI' worden verplaatst naar volgend voorjaar. U dient t.z.t. opnieuw kaarten te reserveren. Data worden eind dit jaar bekend gemaakt. Delen van dit bericht wordt gewaardeerd.

12-3-2020
Alle voorstellingen 'FEBRUARI' afgelast!

In tegenstelling tot ons bericht van vanochtend moeten wij u helaas melden dat ALLE voorstellingen van 'FEBRUARI' afgelast zijn. We moeten hierin het advies van de overheid opvolgen. Evenementen met meer dan 100 mensen zijn momenteel niet toegestaan. Natuurlijk houden we u op de hoogte mochten wij weer nieuws hebben...

Delen van dit bericht wordt gewaardeerd, waarvoor onze grote dank!

25-2-2020
Promo 'FEBRUARI'

14-2-2020
Extra voorstellingen

Aangezien 13 en 14 maart (zo goed als) uitverkocht zijn hebben wij besloten 2 extra data toe te voegen: 20 en 21 maart spelen we eveneens 'FEBRUARI'. De kaartverkoop is zojuist van start gegaan.

25-1-2020
Bijna uitverkocht!

De voorstelling van 'FEBRUARI' op 13-3 is bijna uitverkocht. Bestel dus snel uw kaarten wanneer u graag de voorstelling op deze avond wilt bezoeken.

6-1-2020
Kaartverkoop verloopt voorspoedig!

De kaartverkoop voor 'FEBRUARI' verloopt voorspoedig. Wacht dus niet te lang met het reserveren van uw kaarten!

27-12-2019
Voorstelling 'Februari'

'Februari' wordt onze nieuwe voorstelling van komend voorjaar. Elders op deze site vindt u meer info hierover. De kaartverkoop start 1-1-2020.

7-10-2019
Kaartverkoop

Kaarten voor de voorstelling van 't Kinderspöl voor 'De gevallen ster' op 9 en 10 november zijn vanaf nu online te reserveren.

27-8-2019
Kaartverkoop 'Nachtoelen' in Sinderen

Vanaf nu kan iedereen telefonisch reserveren voor 4 en 5 september voor de voorstelling van 'Nachtoelen' in het Buurtschapshuis Siinderen, tussen 10-22 uur op telefoonnummer 06-13667070.
Voor degenen die telefonisch gereserveerd hebben zit de oranjevereniging klaar op maandag 2 september tussen 19- 20 uur in het Buurtschapshuis om kaarten af te halen, om lange en oneerlijke wachtrijen te voorkomen.
Kaarten dan graag ophalen tegen contante betaling!
 

1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8