GESCHIEDENISDiny Lammers en Ciska Wynia namen in het najaar van 1985 het initiatief een jeugdafdeling van toneelvereniging 't Buurtschap te beginnen.

Het zou geen zelfstandige vereniging worden, maar een jeugdafdeling van 't Buurtschap blijven. Kinderen tussen 10 jaar en 16 mochten lid worden. Aan het eind van een seizoen waarin de 16 jarige leeftijd werd bereikt was men automatisch lid af. De kinderen stroomden niet automatisch door naar t' Buurtschap. Er werd wel beslist dat er bij aantrekken van nieuwe spelers bij 't Buurtschap eerst gekeken zou worden naar oud leden van deze jeugdafdeling.

Deze regels zijn momenteel nog steeds van kracht, uitgezonderd dat we inmiddels de leeftijd hebben aangepast. Op dit moment zijn kinderen welkom van 8 tot 14 jaar.Een korte samenvatting:

Met een groep kinderen in de leeftijd tussen 10 en 16 jaar werd in april 1986 "De beker van van Elzenrode" opgevoerd. De eerste uitvoering van deze jeugdtoneelver. werd gespeeld onder grote belangstelling in het Buurtschapshuis op Sinderen. De toegang was gratis, volgens de krant was dat "omdat het de eerste uitvoering" was.

Grappig om op deze plaats te vermelden dat de eerste entreeprijs 2,50 gulden bedroeg en pas 14 jaar later (!!!!!) betaald moest worden.

Na deze eerste uitvoering smaakte dat naar meer. In december 1986 speelde de jeugdafdeling "Het kerstfeest van een zwerver".

Dit keer onder haar eigen naam 't Kinderspöl! Deze naam werd uit verschillende inzendingen gekozen en leek het meest geschikt. Deze inzending kwam van Ciska Wynia.

In 1987 werd "Opsporing verzocht" gespeeld.Na "De weermachine"(1988), "Als portretten spoken" (1989), "Hotel in den Vogelstruys laat een veer" (1990) verleende 't Kinderspöl voor het eerst haar medewerking aan een uitvoering van "het grote toneel". Dat was voor het eerste openluchtspel "Bi'j ons an de grenze" in juli 1993.

Daarna volgden "De geldmolen", "Hans en Grietje" en "Wie de schoen past...." In december 1994 speelde 't Kinderspöl wederom het kerstspel "Het kerstfeest van een zwerver" Maar dit keer samen met enkele volwassenen van 't Buurtschap.

"De weermachine" werd na jaren nogmaals opgevoerd. Ook bij het tweede openluchtspel "Hemmink Riekie"(1998) speelden de kinderen van 't Kinderspöl mee.

1999 was een bijzonder jaar, Diny en Ciska hadden aangeven met de regie te willen stoppen. Het stokje werd doorgegeven aan Cindy Bruntink en Udo Klompenhouwer. Cindy en Udo zijn beide, jaren lang trouwe leden geweest van 't Kinderspöl en waren inmiddels lid van 't Buurtschap.

"Sneeuwwatje en de 7 erge" werd het eerste stuk voor het nieuwe regietrio: Cindy, Udo en Richard. Nog een bijzonder feit was dat deze eerste uitvoering niet gehouden kon worden in het Buurtschapshuis in Sinderen. Dat werd in 1999 immers verbouwd. 

De Kameleon in Terborg werd als lokatie gekozen.

Na "Gezellige vakantie??!!" werd in december 2000 voor het eerst "Het kerstfeest van Scrooge" gespeeld (een gezamenlijke kerstviering met zangvereniging de Vriendenkring en Vrouwen Van Nu).

"Scrooge" was niet alleen in gewone zalen, maar zelfs in de kerk in Aalten te zien. Het jaar 2000 was ook het jaar dat er voor het eerst (!) contributie betaald moest worden door de kinderen. De kosten voor opvoeringsrechten, decor etc. etc. kon niet meer alleen door 't Buurtschap opgebracht worden.

In 2002 werd "De nieuwe kleren van de keizer" gespeeld. Dit was een moderne bewerking van het originele sprookje. Meteen daarna "Ciske de rat", dit stuk werd gespeeld samen met "het grote toneel". Het jaar daarop werd wederom samen gespeeld en wel in het derde openluchtspel "Huuskers Adriaan".In 2004 werd gekozen voor "Voor twaalven thuis" (wederom een moderne bewerking van het sprookje "Assepoester").

Inmiddels leek een traditie te zijn geboren, want in 2005 kwam "De markies van Carabas" naar Sinderen, ook weer een moderne bewerking van het sprookje "De gelaarsde kat".  In 2006 werd nogmaals "Sneeuwwatje en de 7 erge" ten tonele gebracht en op veler verzoek werd "Het kerstfeest van Scrooge" ook weer van stal gehaald. Bij "Sneeuwwatje" kregen we hulp van Monique Breuer en Coen Velthorst. Voor Cindy en Udo was dit het laatste stuk waaraan zij hun medewerking verleenden, al bleven zij later af en toe wel op de achtergrond aanwezig. "Scrooge" was niet alleen de kerk in Aalten maar ook de kerk in Terborg een sfeervolle lokatie. In 2007 werd met een groep van bijna 20 kinderen "Aladdin en de wonderlamp" gespeeld (zie foto's).

In dit jubileumjaar van 't Buurtschap kan natuurlijk 't Kinderspöl niet achterblijven. Met ongeveer 35 kinderen verleende 't Kinderspöl haar medewerking aan het openluchtspel "De nieuwe schooljuffrouw".

In het voorjaar van 2009 is "DE WIZZARD" Of de wonderbaarlijke reis van Dorothy door het magische land van Oz opgevoerd. Het was een flitsende versie van het wereldberoemde verhaal over Dorothy en de tovenaar van Oz. Het was prachtig om naar te kijken. Decor, technische snufjes, kleding, kap en grime, alles was tot in detail uitgewerkt.In 2010 werd nog een keer gekozen voor het bekende sprookje: “De nieuwe kleren van de Keizer”. Een leuk stuk voor zowel jong als oud. Daarna wilden de kinderen eens iets anders dan altijd een sprookje. In samenspraak met de kinderen werd gekozen voor een heel ander stuk, namelijk “Geen Paniek”. Een spannend verhaal over een beroemd fotomodel dat dood wordt gevonden. De Bock en Kledder moeten het mysterie ontrafelen. Gelukkig werd alles opgelost, zo kon iedereen met een gerust hart naar huis. 

Na vele jaren geholpen te hebben bij de jeugd, besloot Richard Klompenhouwer om nu echt afscheid te nemen als regisseur.  Moniek Vreeman heeft zijn plaats ingenomen. De kerst 2013 lag (wederom) in het teken van "Het kerstfeest van Scrooge". Voor de derde keer in haar geschiedenis speelden de kinderen deze voorstelling. De opbrengst van de voorstellingen gingen in zijn geheel naar het goede doel, 3fm's Serious Request. Maarliefst € 2414,53 werd er ingezameld. Een aantal acteurtjes heeft het prachtige bedrag persoonlijk naar 3fm gebracht. (op onze facebookpagina kunt u hierover meer vinden).Ook de laatste jaren maken de kinderen nog steeds mooie voorstellingen. De leeftijd is inmiddels aangepast van 8 tot 14 jaar. Dit past beter in de huidige tijd.


NIEUWS

1-2-2023
Kaartverkoop 'Sil de strandjutter'

De kaartverkoop voor onze voorstellingen van 'Sil de strandjutter' start spoedig. Houd deze site in de gaten, of volg ons op Facebook/Instagram voor het laatste nieuws!

14-10-2022
Sil de Strandjutter
Volgend voorjaar gaan we een hele bijzondere voorstelling op de planken brengen: 'Sil de Strandjutter'. Het kwam in boekvorm uit in 1940, terwijl Nederland al in oorlog was. Later, in 1976 kwam er een televisieserie op de buis. In 1988 hebben we als toneelclub de toneelversie gespeeld en we gaan dat in 2023 dus nogmaals doen! We hebben namelijk wat te vieren: Volgend jaar bestaan we al weer 40 jaar!

25-9-2022
Voorstelling Aalten
De volgende voorstelling van 'De tuinkabouter' is op zaterdag 1 oktober in Streektheater Aalten. Kaarten kunt u reserveren via www.streektheateraalten.nl

2-9-2022
Extra voorstelling van 'De tuinkabouter'

'De tuinkabouter' komt terug op donderdag 22 september, in het Buurtschapshuis Sinderen! Kaarten zijn vanaf nu te reserveren!

29-7-2022
Eindelijk weer een voorstelling!

Eindelijk kunnen we weer optreden! Na de zomer van 2019 is dat er helaas niet meer van gekomen. Lees via 'producties' meer over onze nieuwe voorstelling!

14-5-2022
't Kinderspöl speelt nieuwe voorstelling!

Kinderspöl Sinderen speelt 5+5=14!

Stel je voor, je zit op de basisschool en hebt heel veel moeite met rekenen. Dan is het niet fijn dat de meester of juf jou een vraag stelt waarbij de hele klas kan meeluisteren. Fleur overkomt dat, geeft een fout antwoord en voelt zich heel dom nadat haar klasgenootjes haar hebben uitgelachen. Verdrietig en boos gaat ze naar huis. Hoe kan ze ooit goed rekenen? Gelukkig voor Fleur komt er hulp vanuit onverwachte hoek. 

Op zaterdag 18 juni spelen de kinderen deze voorstelling ‘s middags om 15.00 uur en ‘s avonds om 20.00 uur in het Buurtschapshuis Sinderen.

20-9-2021
Nieuwe data 'Februari'

'Februari', onze nieuwe voorstelling heeft u nog niet kunnen zien. Corona gooide roet in het eten. Nieuwe data volgen zsm! Waarschijnlijk ergens in februari/maart 2022.
 

20-9-2021
Opslagruimte gezocht

Beste mensen, we zoeken opslagruimte: Een schuur van +- 10x15 voor opslag van grote decorstukken.
Het liefst in een straal van een paar kilometer rondom Sinderen. Waar mogelijk voor het einde van het jaar...
Kosten in overleg.
 

11-8-2021
Geen nieuws is goed nieuws?..

'Geen nieuws is goeds nieuws' zegt men wel eens. Maar of dat ook in dit geval geldt..? We leven allemaal in een onzekere tijd, waarin niets vanzelfsprekend is. Wij als toneelgezelschap hebben elkaar de laatste 1,5 jaar twee keer gezien. Plannen maken is moeilijk, want alles blijft onzeker. Toch denken we uiteraard na over wat wél mogelijk is. Als er nieuws te melden is hoort u dat uiteraard van ons. Wilt u zeker weten dat u niets mist, schrijft u zich dan in voor onze nieuwsbrief (elders op deze website). Tevens zijn wij ook te volgen op Facebook en Instagram. We verheugen ons erop u weer te mogen ontvangen en met z'n allen de sterren van de hemel te spelen!

30-10-2020
In memoriam Bernard Prange

Bernard Prange is niet meer [onder ons].

An de vraog um een stuksken te schrieven met herinneringen an Bernhard wille wi’j graag voldoen.

Toen de toneelvereniging in 1983 was opericht . mosse wi’j natuurlijk een regisseur hebben, want wi’j wazzen op acteergebied nog zo gruun as gres. Via, via kwamme wi’j d’r achter dat Henk Wevers van de Haort interesse had. Toen wi’j daor op bezuuk kwammen um et een en ander af te praoten zeie datte d’r toch maor van af zag. Maor hie had een vervanger, Bernard Prange heiten hie. Effen later kwam Bernard as een kwieken jongen kaerl d’r an en stellen zich veur. Dit vuulen meteen goed en wi’j wazzen gerustgesteld.

Hie ging met ons an de slag en kon ons vanzelf natuurlijk heel völle tips an de hand doen. Ok nao zo’n lange tied blieft t’r nog heel wat van zien uutspraken hangen.

In et begin hadde wi’j nog niks gin geluudsversterking, dus Bernard hameren met regelmaot d’r op, Jonges, duudelijker en harder praoten, want achter in de zaal mot ze et ok nog können heuren.

Met een uutvoering mosse wi’j ons altied met één zin veurstellen, want zei Bernard, dan wet de luu wie a’j bunt en waor at ze met te maken hebt.

At d’r een vri’jscene espöld mos worden, wazzen sommigen van de spöllers nog welles een betjen preuts en stokken ze beiden de konte een ende achteruut. Daor leveren Bernard dan et volgende commentaar op:

“Dichter bi’j mekare, i’j könt d’r jao waarachtig wel met paerd en kaore tussen deur”.

At de vrouwluu in ’t stuk zich nog al wat mosten verbeelden , reageren hie vake met: “Jao, staek de borsten maor veuruut, laot maor ‘s zien wa’j hebt”.

De tekst zat t’r natuurlijk altied later in as wat Bernard heel graag wol. Zien uutspraak was dan altied veurat e nao huus ging:” I’jluu wet wat ow te doen steet , LEREN, LEREN, LEREN.”

Ok is ons nog goed bi’j ebleven de uutvoering in Varsseveld veur et volksfeest. Bloedheite was et die dagen. Bernard stellen veur um nao afloop van et stuk met um nao huus te gaon en nog effen in et zwembad te springen um af te kuulen. Dat hew natuurlijk edaon en van de hette hadde wi’j toen totaal gin last meer. Et was wel heel gezellig.

Een stuk met inhold kon um altied meer boeien as een flauwekul stuk. Et meest indrukwekkende stuk wat wi’j ooit espöld is toch wel et “Dagboek van Anne Frank”. Daor hef Bernhard ok al zien ziel en zaligheid in e stopt. Met dergelijke stukken was hie altied bijzunder aktief as regisseur.

Mooi was ok zien betrokkenheid bi’j de openluchtspöllen. Zelfs hielp hie vaak met de opbouw van et decor. De eerste kere met et stuk “Bi’j ons an de grenze” hadde wi’j nog gin tribune met stuule maor alleen maor banken. Et gevolg was natuurlijk dat d’r steets plaats tekort was, want de mensen wilt altied ruum zitten. Bernard ging dan veur de tribune staon en manen de mensen dat ze inschoeven mosten. Jao, gaot maor is lekker dicht bi’j de buurvrouw zitten, nemt eur desnoods op et knie, dat hei jao altied al zo graag ewild en now hei de kans.

Nao et oefenen mieke ok altied de derde helft met , zoat ze dat bi’j et voetballen zekt. Hie bleef altied gezellig naopraoten en nam zich dan altied één borreltjen. Atte den op had zei hie vake, zo now gao ik waer nao Jannaoken hen.

Et vuulen veur ons net of et familie was en hie vuulen zich ok erg betrokken bi’j onze toneelvereniging.

Maor nao 25 jaor as regisseur bi’j onze club menen hie toch dat et mooi ewest was. Et geheur wier d’r niet baeter op en ok menen e dat hie ons niet zovölle meer kon leren.

Hie vond et wel heel mooi dat hie samen met Jannie altied op de heugte bleef van et wel en wee van ’t Buurtschap .Ze kwammen, tenminste at zien gezondheid et toeliet, altied op onze uutvoeringen.

Wi’j bunt bli’j dat wi’j samen 25 mooie jaoren hebt ehad.

Wi’j wenst Jannie, de kinderen en kleinkinderen völle kracht en sterkte toe, now ze zonder man, vader en opa wieter mot.

Namens Toneelgezelschap t’Buurtschap ,

Diny en Joop Lammers.

1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9