GESCHIEDENISDiny Lammers en Ciska Wynia namen in het najaar van 1985 het initiatief een jeugdafdeling van toneelvereniging 't Buurtschap te beginnen.

Het zou geen zelfstandige vereniging worden, maar een jeugdafdeling van 't Buurtschap blijven. Kinderen tussen 10 jaar en 16 mochten lid worden. Aan het eind van een seizoen waarin de 16 jarige leeftijd werd bereikt was men automatisch lid af. De kinderen stroomden niet automatisch door naar t' Buurtschap. Er werd wel beslist dat er bij aantrekken van nieuwe spelers bij 't Buurtschap eerst gekeken zou worden naar oud leden van deze jeugdafdeling.

Deze regels zijn momenteel nog steeds van kracht.Een korte samenvatting:

Met een groep kinderen in de leeftijd tussen 10 en 16 jaar werd in april 1986 "De beker van van Elzenrode" opgevoerd. De eerste uitvoering van deze jeugdtoneelver. werd gespeeld onder grote belangstelling in het Buurtschapshuis op Sinderen. De toegang was gratis, volgens de krant was dat "omdat het de eerste uitvoering" was.

Grappig om op deze plaats te vermelden dat de eerste entreeprijs 2,50 gulden bedroeg en pas 14 jaar later (!!!!!) betaald moest worden.

Na deze eerste uitvoering smaakte dat naar meer. In december 1986 speelde de jeugdafdeling "Het kerstfeest van een zwerver".

Dit keer onder haar eigen naam 't Kinderspöl! Deze naam werd uit verschillende inzendingen gekozen en leek het meest geschikt. Deze inzending kwam van Ciska Wynia.

In 1987 werd "Opsporing verzocht" gespeeld.Na "De weermachine"(1988), "Als portretten spoken" (1989), "Hotel in den Vogelstruys laat een veer" (1990) verleende 't Kinderspöl voor het eerst haar medewerking aan een uitvoering van "het grote toneel". Dat was voor het eerste openluchtspel "Bi'j ons an de grenze" in juli 1993.

Daarna volgden "De geldmolen", "Hans en Grietje" en "Wie de schoen past...." In december 1994 speelde 't Kinderspöl wederom het kerstspel "Het kerstfeest van een zwerver" Maar dit keer samen met enkele volwassenen van 't Buurtschap.

"De weermachine" werd na jaren nogmaals opgevoerd. Ook bij het tweede openluchtspel "Hemmink Riekie"(1998) speelden de kinderen van 't Kinderspöl mee.

1999 was een bijzonder jaar, Diny en Ciska hadden aangeven met de regie te willen stoppen. Het stokje werd doorgegeven aan Cindy Bruntink en Udo Klompenhouwer. Cindy en Udo zijn beide, jaren lang trouwe leden geweest van 't Kinderspöl en waren inmiddels lid van 't Buurtschap.

"Sneeuwwatje en de 7 erge" werd het eerste stuk voor het nieuwe regietrio: Cindy, Udo en Richard. Nog een bijzonder feit was dat deze eerste uitvoering niet gehouden kon worden in het Buurtschapshuis in Sinderen. Dat werd in 1999 immers verbouwd. 

De Kameleon in Terborg werd als lokatie gekozen.

Na "Gezellige vakantie??!!" werd in december 2000 voor het eerst "Het kerstfeest van Scrooge" gespeeld (een gezamenlijke kerstviering met zangvereniging de Vriendenkring en Vrouwen Van Nu).

"Scrooge" was niet alleen in gewone zalen, maar zelfs in de kerk in Aalten te zien. Het jaar 2000 was ook het jaar dat er voor het eerst (!) contributie betaald moest worden door de kinderen. De kosten voor opvoeringsrechten, decor etc. etc. kon niet meer alleen door 't Buurtschap opgebracht worden.

In 2002 werd "De nieuwe kleren van de keizer" gespeeld. Dit was een moderne bewerking van het originele sprookje. Meteen daarna "Ciske de rat", dit stuk werd gespeeld samen met "het grote toneel". Het jaar daarop werd wederom samen gespeeld en wel in het derde openluchtspel "Huuskers Adriaan".In 2004 werd gekozen voor "Voor twaalven thuis" (wederom een moderne bewerking van het sprookje "Assepoester").

Inmiddels leek een traditie te zijn geboren, want in 2005 kwam "De markies van Carabas" naar Sinderen, ook weer een moderne bewerking van het sprookje "De gelaarsde kat".  In 2006 werd nogmaals "Sneeuwwatje en de 7 erge" ten tonele gebracht en op veler verzoek werd "Het kerstfeest van Scrooge" ook weer van stal gehaald. Bij "Sneeuwwatje" kregen we hulp van Monique Breuer en Coen Velthorst. Voor Cindy en Udo was dit het laatste stuk waaraan zij hun medewerking verleenden, al bleven zij later af en toe wel op de achtergrond aanwezig. "Scrooge" was niet alleen de kerk in Aalten maar ook de kerk in Terborg een sfeervolle lokatie. In 2007 werd met een groep van bijna 20 kinderen "Aladdin en de wonderlamp" gespeeld (zie foto's).

In dit jubileumjaar van 't Buurtschap kan natuurlijk 't Kinderspöl niet achterblijven. Met ongeveer 35 kinderen verleende 't Kinderspöl haar medewerking aan het openluchtspel "De nieuwe schooljuffrouw".

In het voorjaar van 2009 is "DE WIZZARD" Of de wonderbaarlijke reis van Dorothy door het magische land van Oz opgevoerd. Het was een flitsende versie van het wereldberoemde verhaal over Dorothy en de tovenaar van Oz. Het was prachtig om naar te kijken. Decor, technische snufjes, kleding, kap en grime, alles was tot in detail uitgewerkt.In 2010 werd nog een keer gekozen voor het bekende sprookje: “De nieuwe kleren van de Keizer”. Een leuk stuk voor zowel jong als oud. Daarna wilden de kinderen eens iets anders dan altijd een sprookje. In samenspraak met de kinderen werd gekozen voor een heel ander stuk, namelijk “Geen Paniek”. Een spannend verhaal over een beroemd fotomodel dat dood wordt gevonden. De Bock en Kledder moeten het mysterie ontrafelen. Gelukkig werd alles opgelost, zo kon iedereen met een gerust hart naar huis. 

Na vele jaren geholpen te hebben bij de jeugd, besloot Richard Klompenhouwer om nu echt afscheid te nemen als regisseur.  Moniek Vreeman heeft zijn plaats ingenomen. De kerst 2013 lag (wederom) in het teken van "Het kerstfeest van Scrooge". Voor de derde keer in haar geschiedenis speelden de kinderen deze voorstelling. De opbrengst van de voorstellingen gingen in zijn geheel naar het goede doel, 3fm's Serious Request. Maarliefst € 2414,53 werd er ingezameld. Een aantal acteurtjes heeft het prachtige bedrag persoonlijk naar 3fm gebracht. (op onze facebookpagina kunt u hierover meer vinden).


NIEUWS

7-10-2019
Kaartverkoop

Kaarten voor de voorstelling van 't Kinderspöl voor 'De gevallen ster' op 9 en 10 november zijn vanaf nu online te reserveren.

27-8-2019
Kaartverkoop 'Nachtoelen' in Sinderen

Vanaf nu kan iedereen telefonisch reserveren voor 4 en 5 september voor de voorstelling van 'Nachtoelen' in het Buurtschapshuis Siinderen, tussen 10-22 uur op telefoonnummer 06-13667070.
Voor degenen die telefonisch gereserveerd hebben zit de oranjevereniging klaar op maandag 2 september tussen 19- 20 uur in het Buurtschapshuis om kaarten af te halen, om lange en oneerlijke wachtrijen te voorkomen.
Kaarten dan graag ophalen tegen contante betaling!
 

13-8-2019
"Nachtoelen"

Onze nieuwe productie heet "Nachtoelen". Via 'agenda' vindt u de data. De kaartverkoop gaat bij alle voorstellingen tot nu toe niet via ons zelf, maar via de organisatie/vereniging waarvoor we spelen.

2-3-2019
Wederom uitverkocht!

Ook onze vierde voorstelling van 'Tante Leen' zit inmiddels vol! Geweldig! We spelen zaterdag 30 maart in Streektheater Aalten. Kaarten zijn te verkrijgen via https://www.streektheateraalten.nl/.

21-2-2019
22 maart ook uitverkocht!

Ook 22 maart is uitverkocht! Dat is een groot compliment voor ons! Daarom hebben we een extra voorstelling gepland op 23 maart. Kaarten zijn vanaf nu te reserveren.

23-1-2019
Extra voorstelling 'Tante Leen'

Aangezien de voorstellingen van 'Tante Leen' op 15 en 16 maart qua kaartverkoop erg goed lopen hebben we besloten ook vrijdag 22 maart te spelen. Kaarten zijn vanaf nu te reserveren!

15-1-2019
Kaartverkoop 'Tante Leen'

De online kaartverkoop van 'Tante Leen' is per 1-1- begonnen. Reserveer uw kaarten via deze site. In een later stadium kan ook telefonisch gereserveerd worden.

20-10-2018
Wiebelien!

Op 10 en 11 november speelt 't Kinderspöl de familievoorstelling 'Wiebelien'. Kaarten zijn vanaf nu te reserveren! (aanvang voorstelling zaterdag 10-11 19:30 uur, zondag 11-11 14:30 uur)

13-7-2018
3150

3150........ Is het aantal bezoekers van "Rimpelingen"... Dat is een prachtig eindresultaat! Alle voorstellingen waren uitverkocht.. Daar worden wij wel even stil van... Zonder u, het publiek, heeft het allemaal weinig zin dus we zijn u allen ZEER dankbaar voor de komst! Dank dank dank!!! En héél graag tot een volgende keer!;-)........

Voor de allerlaatste nieuwtjes kunt u overigens ook terecht op onze Facebookpagina.
 

25-6-2018
Uitverkocht!

Ook de voorstellingen van 28 juni en 6 juli zijn uitverkocht! Daarom hebben wij een extra voorstelling ingelast op donderdag 12 juli, zelfde plaats en tijd. Reserveren kan vanaf nu!

1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7