RECENSIES

Kees de konijnenkoopman (part 2)

Elke voorstelling is een première
7-9-2014 - 13:56 uur

Artikel uit de Gelderlander 14 april 2010
Sinderenaar grimeert bij lokaal toneelgezelschap en in de grote musicalbusiness
'Elke voorstelling is een première'
Door Wendy Muis

Zijn beroep? Grimeur. Hobby? Hetzelfde. Richard Klompenhouwer werkt in de internationale musicalwereld en is vrijwilliger bij 't Buurtschap in Sinderen.

Doetinchem „Wat een grimeur precies doet? Op professioneel gebied draait het alleen om haar en make-up. Bij het 't Buurtschap ben ik echt een manusje van alles. Ik verzorg, naast de grime, de kleding en doe soms iets met het decor. Maar niet te vaak hoor, ik hou me op technisch gebied een beetje van de domme”, vertelt Klompenhouwer.
Een groot verschil tussen de twee. „Ik vind dat beide werkplekken hun voordelen hebben. Wat me enorm aanspreekt bij Joop van den Ende Theaterproducties is de kwaliteit van de materialen en producten waarmee ik werk. En niet te vergeten: ik verdien er mijn geld mee. Het is hobbywerk voor mij.”
Toch is 't Buurtschap voor Klompenhouwer de ideale plek om zich te ontwikkelen. „Ik mag, samen met anderen, zo veel doen. Als een toneelstuk zich in de jaren twintig afspeelt, is het aan ons om helemaal uit te zoeken hoe de haardracht en kledingstijl toen was. In mijn werk is dat allemaal al uitgezocht en moet ik het alleen maar uitvoeren.”
Hij noemt zichzelf een 'echt theatermens', naast grimeur is hij zelf toneelspeler, verzorgt hij de regie bij toneelvereniging Kom es Kieken in Varsselder-Veldhunten en is hij elke week bezig met Jeugdtheater 't Kinderspöl, de jeugdafdeling van 't Buurtschap.
Is zijn houding anders dan bij de grote spelers? Klompenhouwer, nadenkend: „Nou, ik hoop het niet. Ik praat net zo tegen Pia Douwes als tegen een lid van mijn toneelvereniging.”
De musicalsterren zullen wel een andere houding hebben. „De grootste namen zijn het meest aangenaam. Daarnaast heb je de  wannabe's, die kunnen wel wat eigenaardige trekjes hebben. Het komt ook voor dat beginnende sterren een attitude hebben. Ze trekken vaak wel weer bij.”
Terug naar de grimeur zelf, want je komt niet zomaar in de musicalbusiness te werken. Toch?
„Ik hoor vaak: wow, je werkt met de grote sterren. Het zijn ook maar mensen.”
In 1983 begint de jonge Klompenhouwer, pas 14 jaar, met toneel spelen. „Een kapper uit Duitsland verzorgde de kapsels bij een voorstelling. Hij raadde me aan om bij hem in opleiding te gaan.
„Ik dacht toen nog, ik ga via de achteringang het toneel op. Ik ben er eigenlijk altijd achter gebleven.”
Na zijn kappersopleiding gaat hij naar Hilversum, voor een grimeeropleiding. Uiteindelijk is hij, vijftien jaar geleden, via een kennis bij Joop van den Ende gekomen.
Welk profijt heeft 't Buurtschap dat hij bij de musicalgigant werkt?
„Ik ben voor hen geen opstapje naar de grote musicals, zo zet ik mezelf ook niet neer. Ze kunnen via mij hoogstens soms een kaartje voor een musical krijgen.”
Dat is een mazzeltje, want de kaartjes zijn tegenwoordig erg duur. „Van den Ende zei ooit een keer over het publiek van een voorstelling: 'je bent verantwoordelijk voor de avond van hun leven, beschouw elke voorstelling als een première'. Die gedachte houd ik altijd vast, ook bij de lokale toneelvereniging.”
Is hij een perfectionist? „Nou, als je dat zo wilt noemen. Maar als een stuk zich afspeelt in de jaren twintig, dan vind ik dat je er alles aan moet doen binnen de gegeven mogelijkheden om de kleding en haardracht echt overeen te laten komen met die tijd. Dan zullen er mensen zijn die denken: wie ziet dat nou? Ik dus.”

Nieuwsgierig geworden? 't Buurtschap speelt a.s. vrijdag (voor de laatste keer) het volkstoneelstuk “KEES DE KONIJNENKOOPMAN”  in De Pol in Aalten, of kijk op www.tbuurtschap.nl

Konijnenkoopman komt opnieuw langs in Sinderen
7-9-2014 - 13:56 uur

Artikel uit Gelderlander 13-3-2010
De voorbereiding
Konijnenkoopman komt opnieuw langs in Sinderen
Door ROEL OOSTERINK

Toneelvereniging 't Buurtschap uit Sinderen speelt vrijdag 19 & 20 maart en 9 & 16 april de voorstelling "Kees de konijnenkoopman" van Ruud van Ling.
Aanvang: 20:00 uur. Een vooruitblik met Joop en Diny Lammers uit Breedenbroek: Joop speelt cafébaas Bertus, Diny is souffleuse.

Jullie hebben deze voorstelling toch al eerder gespeeld?
Diny Lammers: "Ja, dat klopt. We hebben het in 2006 5 keer gespeeld. We zouden het zes of zeven keer opvoeren, maar dat kon toen niet omdat een van de hoofdrolspelers, Udo Klompenhouwer, last van zijn keel kreeg en griep kreeg. Toen hebben we de serie moeten afbreken."

Willen jullie die serie nu afmaken?
Diny Lammers: "Uit mailtjes en reacties bleek dat niet iedereen het stuk had gezien. Toen hebben we gezegd als er dan mensen zijn die het graagw illen zien of nog een keer willen zien, spelen we het nog een keer. We hebben zelf ook het gevoel dat we nog niet uitgespeeld zijn. 'Kees' is een schitterend stuk, het is van alles wat: een lach en een traan.

Klopt het dat er ook in wordt gezongen?
Diny Lammers: "Ja, er zit samenzang in maar ook vijf of zes solo's. Een musical mag je het misschien niet noemen. Het is volkstoneel met zang en dans. Het is trouwens niet het eerste stuk waarin we spelen en zingen. Dat was ook bij "De Jantjes" het val."

Hoe zit het met de publieke belangstelling?
Diny Lammers: "Daarover hebben we geen klagen. Het Buurtschapshuis zit met ruim tweehonderd man meestal vol. En bij het openluchtspel in 2009 hadden we zes keer zeshonderd toeschouwers."

Joop, jij klinkt nu behoorlijk hees. Gaat het volgende week wel door?
Joop Lammers: "Daar ga ik wel van uit. Ik heb nu wat last van keelpijn, maar ik drink al veel thee met honing. De heesheid zal met een paar dagen wel over zijn."


Recensies > Kees de konijnenkoopman (part 2) > Recensies

NIEUWS

14-10-2022
Sil de Strandjutter
Volgend voorjaar gaan we een hele bijzondere voorstelling op de planken brengen: 'Sil de Strandjutter'. Het kwam in boekvorm uit in 1940, terwijl Nederland al in oorlog was. Later, in 1976 kwam er een televisieserie op de buis. In 1988 hebben we als toneelclub de toneelversie gespeeld en we gaan dat in 2023 dus nogmaals doen! We hebben namelijk wat te vieren: Volgend jaar bestaan we al weer 40 jaar!

25-9-2022
Voorstelling Aalten
De volgende voorstelling van 'De tuinkabouter' is op zaterdag 1 oktober in Streektheater Aalten. Kaarten kunt u reserveren via www.streektheateraalten.nl

2-9-2022
Extra voorstelling van 'De tuinkabouter'

'De tuinkabouter' komt terug op donderdag 22 september, in het Buurtschapshuis Sinderen! Kaarten zijn vanaf nu te reserveren!

29-7-2022
Eindelijk weer een voorstelling!

Eindelijk kunnen we weer optreden! Na de zomer van 2019 is dat er helaas niet meer van gekomen. Lees via 'producties' meer over onze nieuwe voorstelling!

14-5-2022
't Kinderspöl speelt nieuwe voorstelling!

Kinderspöl Sinderen speelt 5+5=14!

Stel je voor, je zit op de basisschool en hebt heel veel moeite met rekenen. Dan is het niet fijn dat de meester of juf jou een vraag stelt waarbij de hele klas kan meeluisteren. Fleur overkomt dat, geeft een fout antwoord en voelt zich heel dom nadat haar klasgenootjes haar hebben uitgelachen. Verdrietig en boos gaat ze naar huis. Hoe kan ze ooit goed rekenen? Gelukkig voor Fleur komt er hulp vanuit onverwachte hoek. 

Op zaterdag 18 juni spelen de kinderen deze voorstelling ‘s middags om 15.00 uur en ‘s avonds om 20.00 uur in het Buurtschapshuis Sinderen.

20-9-2021
Nieuwe data 'Februari'

'Februari', onze nieuwe voorstelling heeft u nog niet kunnen zien. Corona gooide roet in het eten. Nieuwe data volgen zsm! Waarschijnlijk ergens in februari/maart 2022.
 

20-9-2021
Opslagruimte gezocht

Beste mensen, we zoeken opslagruimte: Een schuur van +- 10x15 voor opslag van grote decorstukken.
Het liefst in een straal van een paar kilometer rondom Sinderen. Waar mogelijk voor het einde van het jaar...
Kosten in overleg.
 

11-8-2021
Geen nieuws is goed nieuws?..

'Geen nieuws is goeds nieuws' zegt men wel eens. Maar of dat ook in dit geval geldt..? We leven allemaal in een onzekere tijd, waarin niets vanzelfsprekend is. Wij als toneelgezelschap hebben elkaar de laatste 1,5 jaar twee keer gezien. Plannen maken is moeilijk, want alles blijft onzeker. Toch denken we uiteraard na over wat wél mogelijk is. Als er nieuws te melden is hoort u dat uiteraard van ons. Wilt u zeker weten dat u niets mist, schrijft u zich dan in voor onze nieuwsbrief (elders op deze website). Tevens zijn wij ook te volgen op Facebook en Instagram. We verheugen ons erop u weer te mogen ontvangen en met z'n allen de sterren van de hemel te spelen!

30-10-2020
In memoriam Bernard Prange

Bernard Prange is niet meer [onder ons].

An de vraog um een stuksken te schrieven met herinneringen an Bernhard wille wi’j graag voldoen.

Toen de toneelvereniging in 1983 was opericht . mosse wi’j natuurlijk een regisseur hebben, want wi’j wazzen op acteergebied nog zo gruun as gres. Via, via kwamme wi’j d’r achter dat Henk Wevers van de Haort interesse had. Toen wi’j daor op bezuuk kwammen um et een en ander af te praoten zeie datte d’r toch maor van af zag. Maor hie had een vervanger, Bernard Prange heiten hie. Effen later kwam Bernard as een kwieken jongen kaerl d’r an en stellen zich veur. Dit vuulen meteen goed en wi’j wazzen gerustgesteld.

Hie ging met ons an de slag en kon ons vanzelf natuurlijk heel völle tips an de hand doen. Ok nao zo’n lange tied blieft t’r nog heel wat van zien uutspraken hangen.

In et begin hadde wi’j nog niks gin geluudsversterking, dus Bernard hameren met regelmaot d’r op, Jonges, duudelijker en harder praoten, want achter in de zaal mot ze et ok nog können heuren.

Met een uutvoering mosse wi’j ons altied met één zin veurstellen, want zei Bernard, dan wet de luu wie a’j bunt en waor at ze met te maken hebt.

At d’r een vri’jscene espöld mos worden, wazzen sommigen van de spöllers nog welles een betjen preuts en stokken ze beiden de konte een ende achteruut. Daor leveren Bernard dan et volgende commentaar op:

“Dichter bi’j mekare, i’j könt d’r jao waarachtig wel met paerd en kaore tussen deur”.

At de vrouwluu in ’t stuk zich nog al wat mosten verbeelden , reageren hie vake met: “Jao, staek de borsten maor veuruut, laot maor ‘s zien wa’j hebt”.

De tekst zat t’r natuurlijk altied later in as wat Bernard heel graag wol. Zien uutspraak was dan altied veurat e nao huus ging:” I’jluu wet wat ow te doen steet , LEREN, LEREN, LEREN.”

Ok is ons nog goed bi’j ebleven de uutvoering in Varsseveld veur et volksfeest. Bloedheite was et die dagen. Bernard stellen veur um nao afloop van et stuk met um nao huus te gaon en nog effen in et zwembad te springen um af te kuulen. Dat hew natuurlijk edaon en van de hette hadde wi’j toen totaal gin last meer. Et was wel heel gezellig.

Een stuk met inhold kon um altied meer boeien as een flauwekul stuk. Et meest indrukwekkende stuk wat wi’j ooit espöld is toch wel et “Dagboek van Anne Frank”. Daor hef Bernhard ok al zien ziel en zaligheid in e stopt. Met dergelijke stukken was hie altied bijzunder aktief as regisseur.

Mooi was ok zien betrokkenheid bi’j de openluchtspöllen. Zelfs hielp hie vaak met de opbouw van et decor. De eerste kere met et stuk “Bi’j ons an de grenze” hadde wi’j nog gin tribune met stuule maor alleen maor banken. Et gevolg was natuurlijk dat d’r steets plaats tekort was, want de mensen wilt altied ruum zitten. Bernard ging dan veur de tribune staon en manen de mensen dat ze inschoeven mosten. Jao, gaot maor is lekker dicht bi’j de buurvrouw zitten, nemt eur desnoods op et knie, dat hei jao altied al zo graag ewild en now hei de kans.

Nao et oefenen mieke ok altied de derde helft met , zoat ze dat bi’j et voetballen zekt. Hie bleef altied gezellig naopraoten en nam zich dan altied één borreltjen. Atte den op had zei hie vake, zo now gao ik waer nao Jannaoken hen.

Et vuulen veur ons net of et familie was en hie vuulen zich ok erg betrokken bi’j onze toneelvereniging.

Maor nao 25 jaor as regisseur bi’j onze club menen hie toch dat et mooi ewest was. Et geheur wier d’r niet baeter op en ok menen e dat hie ons niet zovölle meer kon leren.

Hie vond et wel heel mooi dat hie samen met Jannie altied op de heugte bleef van et wel en wee van ’t Buurtschap .Ze kwammen, tenminste at zien gezondheid et toeliet, altied op onze uutvoeringen.

Wi’j bunt bli’j dat wi’j samen 25 mooie jaoren hebt ehad.

Wi’j wenst Jannie, de kinderen en kleinkinderen völle kracht en sterkte toe, now ze zonder man, vader en opa wieter mot.

Namens Toneelgezelschap t’Buurtschap ,

Diny en Joop Lammers.

19-4-2020
Uitlenen dvd's...

Soms wordt ons gevraagd of wij ook dvd's hebben van onze voorstellingen. Zeker hebben wij die! Echter zijn die in principe alleen voor intern gebruik.. Maar.. In deze bijzondere en bizarre tijd willen wij graag wat betekenen voor ons publiek!Bij interesse willen wij graag een aantal van onze voorstellingen op dvd aan u uitlenen (op een veilige manier uiteraard).

De volgende voorstellingen kunt evt. uitgeleend worden:
 -Het dagboek van Anne Frank (WO II)
 -Spel met een droom (drama)
 -Kees de konijnenkoopman (musical)
 -De zomer van '45 (WO II)
 -De muizenval (thriller)
 -De lokroep van het leven (WO II)
 -Openluchtspel 'Bi'j ons an de grenze'
 -Openluchtspel 'Hemmink Rikie'
 -Openluchtspel 'Huuskers Adriaan'
 -Openluchtspel 'De nieuwe schooljuffrouw'
 -Openluchtspel 'Het beloofde land'
 -Openluchtspel 'Rimpelingen' (WO II)

Het zijn opnames die gemaakt zijn door de videoclub uit Dinxperlo, dus van goede kwaliteit.

U kunt appen naar 0610152020 of een mailtje naar uklompenhouwer@hotmail.com

1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9