Geschiedenis 't Buurtschap

Hooggeëerd publiek!

Onze club, Toneelgezelschap ’t Buurtschap”, vierde in 2018 haar 35-jarig bestaan!

Op initiatief van Ali Groot Nibbelink werd destijds door Sinderens Belang middels een advertentie gepolst of er belangstelling bestond voor het oprichten van een toneelgezelschap. 

En dat was er! Maar liefst 17 belangstellenden meldden zich aan en in juni 1983 vond de oprichtingsvergadering plaats. Ali werd zelf meteen tot voorzitter gebombardeerd. Ze werd terzijde gestaan door Koos de Jong en Joop Lammers. Van deze leden van het eerste uur zijn er nu nog steeds 13 lid. Maar we hebben er in de loop der jaren veel waardevolle leden bij gekregen. Vooral de oprichting van de jeugdafdeling (’t Kinderspöl) bleek en gouden greep. Zo konden en kunnen we altijd beschikken over jonge aanwas!

Geschiedenis 't Buurtschap voorstellingen Sinderen

In december 1983 speelden we onze eerste voorstelling: Boer’n op vrijerstoer’n. Wat was alles spannend en nieuw voor ons! Het oude Buurtschapshuis barstte haast uit zijn voegen, zoveel belangstelling was er! Vanaf dat moment waren we niet meer te houden, we hadden de smaak echt te pakken. De Oranjevereniging vroeg ons de jaarlijkse toneelavonden voor het Sinderens Feest te verzorgen, en zo brachten we elk jaar twee nieuwe stukken op de planken, die we ieder een flink aantal keren speelden Ja, we gingen ook “de boer op”. Alle decors en verdere “prottel”werden vervoerd in de vrachtwagen van de firma Kromkamp. Pas veel later kregen we een eigen vrachtwagen. Wat hebben we veel afgesjouwd! Toneel afbreken, inladen, vervoeren, uitladen, opbouwen, schminken, spelen, afschminken, afbreken, inladen, vervoeren en uitladen. Dat was en is het programma voor een avondje”uitspelen”. Veel werk, maar we doen het nog steeds met plezier. 67 producties hebben we inmiddels gespeeld met op dit moment 409 voorstellingen (de voorstellingen van ’t Kinderspöl niet meegerekend). Veel genres hebben we op de planken gebracht.

Een stuk met een lach en een traan, een komedie, maar ook het serieuzere werk schromen we niet.  “Het dagboek van Anne Frank” mag gezien worden als één van onze hoogtepunten. Ook “Sil de strandjutter”, “Het huis van licht en schaduw”, “De muizenval”, “Kees de konijnenkoopman”, “De zomer van ’45”, “De familie Bruinsma” en “De Jantjes” waren bijzonder.

 

Toen we tien jaar bestonden zeiden we “laten we eens iets anders doen”. Het werd een openluchtspel: “Bi’j ons an de grenze”. Met een aantal leden gingen we op zoek naar een locatie. Ons oog viel op het “Michelts Bosken”, het mooiste plekje van Sinderen. Theo en Jeanine van de Michelt waren direct enthousiast en Theo kreeg zelfs een rol als smokkelaar. Dat hij een keer vergat op te komen werd hem direct vergeven. Ook Kluifje, de driepotige hond van de Michelt besloot mee te spelen.

 

“Bi’j ons an de grenze”werd een daverend succes en een traditie was geboren: elke 5 jaar een openluchtspel! In 2013 brachten we wederom een openluchtspel op de planken, “Het beloofde land”. Het was een enorm succes, alle voorstellingen waren in mum van tijd uitverkocht. Ook in 2018 speelden we weer een openluchtspel, het speciaal voor ons geschreven “Rimpelingen”. Ook dit was weer een succes te noemen, de eerste vier voorstellingen waren al uitverkocht voordat iemand ook maar iets van de voorstelling had gezien. Hoe dan ook, het is altijd weer een enorme uitdaging.Dit jaar, 2023 is er één voor in de boeken, want we bestaan 40 jaar! Dat gaan we vieren met (o.a.) een voorstelling die we in 1988 ook al eens speelden: ‘Sil de strandjutter’.

 

 

We hopen u nog vaak te gaan zien. Zonder u als publiek zijn we nergens!

Geschiedenis t Buurtschap Anne Frank toneelstuk
Geschiedenis toneelgezelschap t buurtschap openluchtspel Sinderen

Volg ons!

Altijd als eerste weten wanneer ’t Buurtschap een nieuw stuk op de planken brengt? Volg ons dan op onze sociale media kanalen en meld je aan voor de nieuwsbrief.