't Kinderspöl

Jeugdtoneel 't Kinderspöl

Sinds 1985 heeft toneelgezelschap ’t Buurschap een jeugdafdeling. Kinderen in de leeftijd 8 tot 14 jaar brengen verschillende stukken op de planken. Met een compleet decor, prachtige kostuums en grime. 

Lid worden of meer informatie?

Heb je interesse om mee te spelen met het jeugdtoneel? Neem dan contact op via onderstaand contactformulier voor meer informatie.

Geschiedenis

Ontstaan

Diny Lammers en Ciska Wynia namen in het najaar van 1985 het initiatief een jeugdafdeling van toneelvereniging ’t Buurtschap te beginnen. Het zou geen zelfstandige vereniging worden, maar een jeugdafdeling van ’t Buurtschap blijven. Kinderen tussen 10 jaar en 16 mochten lid worden. Aan het eind van een seizoen waarin de 16 jarige leeftijd werd bereikt was men automatisch lid af. De kinderen stroomden niet automatisch door naar t’ Buurtschap. Er werd wel beslist dat er bij aantrekken van nieuwe spelers bij ’t Buurtschap eerst gekeken zou worden naar oud leden van deze jeugdafdeling.

Deze regels zijn momenteel nog steeds van kracht, uitgezonderd dat we inmiddels de leeftijd hebben aangepast. Op dit moment zijn kinderen welkom van 8 tot 14 jaar.

 

Eerste voorstelling

Met een groep kinderen in de leeftijd tussen 10 en 16 jaar werd in april 1986 “De beker van van Elzenrode” opgevoerd. De eerste uitvoering van deze jeugdtoneelvereniging werd gespeeld onder grote belangstelling in het Buurtschapshuis op Sinderen. De toegang was gratis, volgens de krant was dat “omdat het de eerste uitvoering” was.

Grappig om op deze plaats te vermelden dat de eerste entreeprijs 2,50 gulden bedroeg en pas 14 jaar later betaald moest worden.

Jeugdtoneel 't Kinderspöl Sinderen Achterhoek

Voorstellingen

Na deze eerste uitvoering smaakte dat naar meer. In december 1986 speelde de jeugdafdeling “Het kerstfeest van een zwerver”. Dit keer onder haar eigen naam ’t Kinderspöl! Deze naam werd uit verschillende inzendingen gekozen en leek het meest geschikt. Deze inzending kwam van Ciska Wynia.

In 1987 werd “Opsporing verzocht” gespeeld. Na “De weermachine”(1988), “Als portretten spoken” (1989), “Hotel in den Vogelstruys laat een veer” (1990) verleende ’t Kinderspöl voor het eerst haar medewerking aan een uitvoering van “het grote toneel”. Dat was voor het eerste openluchtspel “Bi’j ons an de grenze” in juli 1993.

 

Daarna volgden “De geldmolen”, “Hans en Grietje” en “Wie de schoen past….” In december 1994 speelde ’t Kinderspöl wederom het kerstspel “Het kerstfeest van een zwerver” Maar dit keer samen met enkele volwassenen van ’t Buurtschap.

 

“De weermachine” werd na jaren nogmaals opgevoerd. Ook bij het tweede openluchtspel “Hemmink Riekie”(1998) speelden de kinderen van ’t Kinderspöl mee.

1999 was een bijzonder jaar, Diny en Ciska hadden aangeven met de regie te willen stoppen. Het stokje werd doorgegeven aan Cindy Bruntink en Udo Klompenhouwer. Cindy en Udo zijn beide, jaren lang trouwe leden geweest van ’t Kinderspöl en waren inmiddels lid van ’t Buurtschap.

 

“Sneeuwwatje en de 7 erge” werd het eerste stuk voor het nieuwe regietrio: Cindy, Udo en Richard. Nog een bijzonder feit was dat deze eerste uitvoering niet gehouden kon worden in het Buurtschapshuis in Sinderen. Dat werd in 1999 immers verbouwd. De Kameleon in Terborg werd als lokatie gekozen.

 

Na “Gezellige vakantie??!!” werd in december 2000 voor het eerst “Het kerstfeest van Scrooge” gespeeld (een gezamenlijke kerstviering met zangvereniging de Vriendenkring en Vrouwen Van Nu).

 

“Scrooge” was niet alleen in gewone zalen, maar zelfs in de kerk in Aalten te zien. Het jaar 2000 was ook het jaar dat er voor het eerst (!) contributie betaald moest worden door de kinderen. De kosten voor opvoeringsrechten, decor etc. etc. kon niet meer alleen door ’t Buurtschap opgebracht worden.

 

In 2002 werd “De nieuwe kleren van de keizer” gespeeld. Dit was een moderne bewerking van het originele sprookje. Meteen daarna “Ciske de rat”, dit stuk werd gespeeld samen met “het grote toneel”. Het jaar daarop werd wederom samen gespeeld en wel in het derde openluchtspel “Huuskers Adriaan”

 

In 2004 werd gekozen voor “Voor twaalven thuis” (wederom een moderne bewerking van het sprookje “Assepoester”).

Inmiddels leek een traditie te zijn geboren, want in 2005 kwam “De markies van Carabas” naar Sinderen, ook weer een moderne bewerking van het sprookje “De gelaarsde kat”.  

 

In 2006 werd nogmaals “Sneeuwwatje en de 7 erge” ten tonele gebracht en op veler verzoek werd “Het kerstfeest van Scrooge” ook weer van stal gehaald. Bij “Sneeuwwatje” kregen we hulp van Monique Breuer en Coen Velthorst. Voor Cindy en Udo was dit het laatste stuk waaraan zij hun medewerking verleenden, al bleven zij later af en toe wel op de achtergrond aanwezig. “Scrooge” was niet alleen de kerk in Aalten maar ook de kerk in Terborg een sfeervolle lokatie. In 2007 werd met een groep van bijna 20 kinderen “Aladdin en de wonderlamp” gespeeld (zie foto’s).

 

In dit jubileumjaar van ’t Buurtschap kan natuurlijk ’t Kinderspöl niet achterblijven. Met ongeveer 35 kinderen verleende ’t Kinderspöl haar medewerking aan het openluchtspel “De nieuwe schooljuffrouw”.

 

In het voorjaar van 2009 is “DE WIZZARD” Of de wonderbaarlijke reis van Dorothy door het magische land van Oz opgevoerd. Het was een flitsende versie van het wereldberoemde verhaal over Dorothy en de tovenaar van Oz. Het was prachtig om naar te kijken. Decor, technische snufjes, kleding, kap en grime, alles was tot in detail uitgewerkt.

 

In 2010 werd nog een keer gekozen voor het bekende sprookje: “De nieuwe kleren van de Keizer”. Een leuk stuk voor zowel jong als oud. Daarna wilden de kinderen eens iets anders dan altijd een sprookje. In samenspraak met de kinderen werd gekozen voor een heel ander stuk, namelijk “Geen Paniek”. Een spannend verhaal over een beroemd fotomodel dat dood wordt gevonden. De Bock en Kledder moeten het mysterie ontrafelen. Gelukkig werd alles opgelost, zo kon iedereen met een gerust hart naar huis. 

 

Na vele jaren geholpen te hebben bij de jeugd, besloot Richard Klompenhouwer om nu echt afscheid te nemen als regisseur.  Moniek Vreeman heeft zijn plaats ingenomen. De kerst 2013 lag (wederom) in het teken van “Het kerstfeest van Scrooge”. Voor de derde keer in haar geschiedenis speelden de kinderen deze voorstelling. De opbrengst van de voorstellingen gingen in zijn geheel naar het goede doel, 3fm’s Serious Request. Maarliefst € 2414,53 werd er ingezameld. Een aantal acteurtjes heeft het prachtige bedrag persoonlijk naar 3fm gebracht. (op onze facebookpagina kunt u hierover meer vinden).

Ook de laatste jaren maken de kinderen nog steeds mooie voorstellingen.

 

De leeftijd om lid te worden van het jeugdtoneel is inmiddels aangepast van 8 tot 14 jaar.